Onlinespel och poker i full fart i Estland sedan 2010

Estland är ett utvecklingsland när det gäller onlinespelande. 2010 tilläts estniska företag erbjuda speltjänster och bara ett år senare blev det möjligt för utländska aktörer att ansöka om tillstånd. Det finns därmed operatörer som har tillstånd att arbeta i Estland, men tyvärr också de som gör det trots att de inte fått godkänt. Å andra sidan är det så i de flesta branscher. 

Det är fortfarande förbjudet att sälja lotter för att tjäna pengar i Estland. I och med att all vinst ska skänkas till välgörande ändamål säljs lotterna främst av staten.

Den som är intresserad av att starta upp ett gamblingföretag utan lotteri i Estland kan däremot passa på nu innan marknaden blir för stor. 2013 fanns enligt en branschförening bara 8 godkända aktörer men det kommer självklart att öka fort om lönsamheten finns där. En sak som pekar på att den kommer göra det är när stora sajter uppmärksammar landet. Här kan du se en film från Unibet Open 2014 som gick av stapeln i Tallin i Estland.

En annan sak som visar på goda framtidsförutsättningar för branschen i Estland är att den stora aktören PokerStars ansökte och fick tillstånd i samma sekund som detta var möjligt. De finns i många länder och har valt att investera mycket i Estland. 2010 hade PokerStars 36 miljoner kunder, så om de var intresserade av Estland är det ett bra tecken.

Poker är mycket populärt i Estland. I augusti 2010 var Tallinn värd för en turnering i EPT, European Poker Tour. Det kostade över 4000 euro att köpa in sig, men å andra sidan fick vinnaren, norrmannen Kevin Stani, med sig 400 000 euro hem. Arrangemanget EPT Tallinn blev så populärt att det återkom året efter. Pokerintresset visar att fler onlineföretag än PokerStars får plats i Estland.